Kako se povrede dešavaju?

Kao što je već rečeno vezano za temu kako se povrede dešavaju, ne postoji dovoljno statistika za zemlje u regionu pa se moramo osloniti na statistike zapadnih zemalja, ali je verovatno da brojevi u zemljama regiona nisu mnogo drugačiji.

Prema podacima Centra za prevenciju i kontrolu povreda u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) najveći broj poziva hitnoj pomoći i najveći broj hitnih intervencija u bolnicama je upravo zbog nenamernih povreda dece u kućnom okruženju. Ovom veoma obeshrabrujućem podatku, treba dodati i mračnu statistiku iz iste države, prema kojoj se broj povreda u kućnom okruženju u toku jedne godine meri milionima.

Naime, prema podacima američke Komisije za bezbednost potrošačkih proizvoda, 2,578,235 dece je u 2013. godini bilo povređeno ili izgubilo život zbog nenamernih povreda u sopstvenom domu. Najčešći uzroci fatalnih ishoda ili povreda prema ovim statistikama su:

  • Od ukupnog broja slučajeva u kojima su deca izgubila život, u 45% slučajevima je bilo reč o incidentima koja su se desila u samom roditeljskom domu ili oko njega. Najčešće je bilo reč o trovanju, davljenju, padu (sa stepenica i slično), udarcima, opekotinama, petardama ili gušenju.
  • Od ukupnog broja padova, 33% se odnosi na padove sa stepenica, kroz prozor, sa terase ili nekog drugog mesta. Ove statistike su načinjene na osnovu broja poziva hitnoj pomoći. Od preko 2 miliona poziva, oko 2,800 se završili smrću. Štaviše, jedna četvrtina fatalnih ishoda kod dece mlađe od godinu dana desilo se dok ih je starija osoba nosila uz ili niz stepenice.
  • Davljenje je drugi po redu uzrok smrtnosti kada govorimo o incidentima u kućnom okruženju. Predrasuda je da samo bazeni, reke ili more predstavljaju opasnost, već se nesreće dešavaju i u kućnom okruženju, najčešće u kadama ili upadanjem u WC šolju. Potrebno je samo 60 sekundi pod vodom da bi došlo do povreda na mozgu, a 2 minuta da bi nastupila smrt. Kada se kaže “pod vodom” misli se na svega nekoliko centimetara.
  • Vruća tekuća voda uzrokuje skoro 25% svih plikova i opekotina kod dece mlađe od 4 godine. Ove nezgode se najčešće dešavaju u kupatilu.
  • Skoro 66% svih povreda izazvanih električnom energijom kod dece mlađe od 12 godina nastaje u domaćinstvima, dok je 14% izazvano zbog kontakta sa nezaštićenim štekerima.
  • Svake godine, oko 100 dece u SAD umire, a 80,000 biva hospitalizovano zbog različitih vrsta trovanja. Od preko 2,5 miliona poziva američkom Centru za kontrolu otrova, 50% otpada na trovanje dece mlađe od 5 godina, dok je od tog broja 60% trovanja uzrokovano lekovima i vitaminima. Od ukupnog broja, 90% trovanja dece se dešava upravo kod kuće.
  • Godišnje u SAD preko 168,000 dece biva hospitalizovano zbog povreda izazvanih igračkama, a oko 12 svake godine iz ovog razloga gubi život.
  • Godišnje u SAD, oko 970 osoba gubi život zbog gušenja, a od ovog broja 93% su deca starosti do 5 godina. Ove smrti su imale veze za materijalom od kojeg je su napravljeni krevetac ili dušek, dok su gušenja hranom takođe prisutna u velikom broju slučajeva.
  • Preko 200,000 dece godišnje bude povređene u dvorištima svojih kuća, parkovima, obdaništima ili u školi i u više od 70% slučajeva oni zbog ovih povreda moraju zatražiti lekarsku pomoć.

Pregledajte naše proizvode za zaštitu dece.