Struja

Strah da vaše dete može doći u kontakt sa strujom nije bezrazložan. Naime, statistike iz SAD pokazuju da godišnje 2,400 dece preživi strujni udar ili dobije opekotine na ovaj način, dok 12 dece ne preživi kontakt sa strujom. Kablovi i štekeri su najveći izvor opasnosti. Struja je svakako nešto od čega treba zaštititi dete. Dobra vest je da je opasnost od struje nešto što veoma lako možete staviti pod kontrolu.

Tipičan dom ima od 30, pa do preko 100 štekera na zidovima. Na njih treba dodati i produžne gajtane na čijim se krajevima ponovo nalaze štekeri. Oni malu decu podsećaju na male glavice sa očima koje im se smeše (smiley) i samo je pitanje vremena kada će vaše dete poželeti neki kontakt sa ovim novim “prijateljima”. Neka deca požele da ih sam dodiruju, neka guraju plastiku, igračke, parčiće papira ili metala. Najekstremnija je svakako želja da guraju svoje male prste u otvore i ovakvi pokušaji mogu biti fatalni.

Štekeri se osiguravaju posebnim zaštitama za štekere koje možete kupiti u našem web shop-u ili na društvenoj mreži www.facebook.com/zastitazabebe. Opšte pravilo je da ne kupujete male zaštite koje dete može progutati već da se oslonite na one koji prekrivaju najopasniji deo štekera. Sa pakovanjem, treba da dobijete i tzv. ključ, koji će vam omogućiti lako uklanjanje zaštite sa štekera. Pored toga, postoje modeli zaštite koji prekrivaju ceo šteker, ali oni nisu previše praktični ukoliko taj šteker često koristite za električne aparate.

Poseban problem predstavljaju kablovi i produžni kablovi/razvodnici koji na krajevima imaju nekoliko utičnica. Naravno da i njih možete zaštititi na isti način kao i ostale štekere, ali kupovima kutija za produžni gajtan je dobra ne samo da bi ste zaštitili vaše dete, već i iz praktičnih i estetskih razloga. Neki roditelji pokušavaju da zaštitu naprave sami koristeći plastične kutije iz kuhinje što može biti dobro samo kao privremeno rešenje ali nikako na duže staze. Sa druge strane, nemoguće je u potpunosti zaštiti sve kablove celom njihovom dužinom pa je osnovni savet da ih što više sakrijete od svojih mališana, bilo da je to skrivanjem iza komada nameštaja ili podizanjem na visinu koju neće moći da dosegnu.